0 Flares 0 Flares ×

Люти Чушки е един от най-старите маршрути на Малката Дупка. Той е единственият на обекта, който почва някак “странно” – до четвъртата примка се катери изкуствено – кой както иска, със стълбички, с набирания по примките и т.н. Имаше време дори, когато висеше едно статично въженце с възелчета. В това си има пълен резон, имайки предвид годините, в които се правиха маршрутите там, но и най-вече поради факта, че трудността на тези първи 5-6 метра явно контрастира с останалата част от маршрута. С една дума – такива бяха времената.

Така Люти Чушки си стана едно много хубаво и приятно 7а, но някак си “недовършен” като маршрут. И тъй като завършва на едно място заедно с Топ Тен, доста далеч от края на масива, съвсем закономерно след време се появи и логичното му продължение (стигайки до възможно най-високата точка). След още малко се появи и комбинацията с начало през Депресия, заобикаляйки изкуствения пасаж, и после пак продължавайки по Люти Чушки до края. Единственото, което липсваше бе “изчистване” на оригиналния директен вариант. Естествено през годините доста катерачи, в това число и аз, сме пробвали да “изчистим” този пасаж, но мисля, че просто никой досега не се е заиграл достатъчно в измислянето му, защото той в крайна сметка не се оказа толкоз труден.

И понеже главния ми проект на Малката Дупка е все още напълно мокър, реших да се пробвам пак. Това беше миналата неделя. А тази събота дойде и резултата. Люти Чушки Оригинал – директна линия от земята до края на масива без изкуствено катерене. Категорията, която предлагам е 8a.

Ру

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×