0 Flares 0 Flares ×

Тази година лятото в България реши да ни прескочи или по-точно да ни удави. За сметка на това отвъд окена станаха интересни неща. Така през август се появиха първите маршрути 8b изкачени от българки. Очаквано това беше дело на Райнето (вече Rayna Personik) и на не много известната у нас Мариета Акалски.

От хронологична гледна точка първо е преминаването на Мариета в началото на август по маршрута Tomb Raider в Rifle, САЩ.  Оскъдната информация, която имам за живеещата в Канада Мариета е, че е родена през 1982, дъщеря е на Сашо Акалски  (!!! построил първата катерачна стена в България през 1987 в Пловдив)  и макар да не е излязла от нашите катерачни среди има доста богато катерачно минало.

Малко след това към края на авгурст и Райна минава своя проект Whole shot  в Maple Canyon, пак в Щатите. Ето и какво казва самата Райна за него: Маршрутът е в силен надвес , 80-90 движения, със средно добра почивка на около 60-то движение и боулдър пасаж накрая. Не съм си водила записки за опити (поне 30-тина), но стана по-бързо отколкото очаквах. И още едно уточнение, първата част на маршрута е обща с едно 8a+, което минах миналата година, така че може би затова ми беше малко по-лесно.

А докато се наканя от няколко седмици да напиша този пост, то Мариета вършее в Испания и по-точно Rodellar и вече има преминати още два маршрута 8b (Les Chacals и Gladiator) и дори два маршрута 8b+(Geminis и Ixea). Нищо чудно в скоро време да запише и първото си 8c.

Снимки от профила на Мариета в Фейсбук:

П.С. :  Ето и топли-топли, дългоочакваните добри новини от родните ни катерачни обекти. “… отива си лятото, идва есента …” ( в случая дъждове и филмови продукции) това беше всичко, от което се нуждаеше Ина Ангелова (Ина Машина Бззззззз...... ) за да премине ‘El Choro’ на Карлуково и така тя засега е третата българка в клуба 8b. Надеждите ни към нея са големи и със сигурност може да очакваме още приятни изненади от нея скоро време.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×